2021-05-07

Jak usunąć szkodliwe szczawiany ze szpinaku a jak z organizmu?

 


 

Szpinak, szczaw i rabarbar zawierają kwas szczawiowy, który tworzy w tkankach nierozpuszczalne w wodzie kryształy szczawianu wapnia. Kryształy te stopniowo tworzą złogi niszczące stawy, nerki i mózgi.

Jak przygotować szpinak aby nie niszczył zdrowia - czyli jak usunąć z niego szczawiany?

  1. kup całe liście, dokładnie umyj i usuń z nich wszelkie owady. Owady powinny być bardzo skrupulatnie usuwane z warzyw gdyż ich pancerzyki rozpuszczone w kwasie solnym w żołądku uwalniają żywice niszczące tkankę nerwową!
  2. zmiksuj czyste liście
  3. dodaj 500ml wody na 500g szpinaku i pół łyżeczki sody oczyszczonej. Soda oczyszczona czyli wodorowęglan sodu zamieni wszystkie szczawiany w szczawian sodu rozpuszczalny w wodzie i łatwy do usunięcia.
  4. namocz zmiksowany szpinak w wodzie z sodą oczyszczoną minimum pół godziny.
  5. wypłucz, odcedź i najlepiej wyrzuć a zamiast szpinaku użyj sałaty.

Smacznego!

Jeśli uświadomiłeś sobie, że od dawna niszczysz swoje stawy, nerki i mózg kryształami szczawianu wapnia - powinieneś zamienić je w rozpuszczalny w wodzie szczawian sodu i usunąć z tkanek. Soda oczyszczona rozpuszcza szczawian wapnia zamieniając go w szczawian sodu. Równanie reakcji dla geeków: CaC2O4 + 2NaHCO3 -> Na2C2O4 + Ca(HCO3)2. Tym razem reakcja przebiega nie w garnku a w twoich tkankach. Polecam jednak unikać jedzenia pokarmów zawierających szczawiany - bo rozpuszczanie kryształów tkankach bywa bolesne.

Fałszywe tezy, że śmietana czy jajko chronią przed kwasem szczawiowym są rozpowszechniane aby ludzie niszczyli sobie zdrowie szczawianami. Śmietana chroni przed wchłanianiem glutenu, przed szczawianami nie chroni zupełnie. Jajko nie chroni przed niczym, choć jest cennym pokarmem pozbawionych jakichkolwiek wad.

 

 

No comments:

Post a Comment

O naturze pasożytnictwa.

 Katarzyna Hoffman   W przyrodzie żaden pasożyt nie eksploatuje nadmiernie swojego żywiciela, bo powoduje to jego własną szkodę, a że w zasa...