2019-02-13

Jak kupić mleko, które jest jadalne

Mleko i jego przetwory są kluczowym dla zachowania zdrowia pokarmem funkcjonalnym - białka mleka blokują wchłanianie glutenu (gumy do żucia) ze zbóż i celulozowego pyłu (celulozy krystalicznej) kaleczącej tkanki z łodyg roślin (mielone przyprawy, mąka "pełna") chroniąc przed cukrzycą, nadciśnieniem otyłością, zawałami, wylewami i pozostałymi chorobami "cywilizacyjnymi" czyli wywołanymi przez gromadzenie glutenu w tętnicach i narządach.

Osoby, które czytały post o chronicznym zatruciu boraksem (czteroboranem sodu) stosowanym dawniej (i dziś?) do konserwacji mleka a powodującym supresję szpiku i w efekcie tego epidemię gruźlicy - prawdopodobnie będą chciały świadomie kupić mleko, w którym na pewno nie ma boraksu ani innych konserwantów.

Aby się upewnić, że mleko nie jest zatrute boraksem ani innymi konserwantami należy kupić butelkę, odstawić w cieple i ciemności na ok. 2 dni i sprawdzić, czy się zsiadło i jest smaczne (nie zepsute).

Jesli mleko samodzielnie się nie zsiada to nie warto go kupować, bo nie ma pewności, że nie jest konserwowane.

Mleko konserwowane boraksem po dłuższym czasie się zepsuje ale nie jest w stanie zamienić się w jadalne zsiadłe mleko.


mleko świeże 3.2% Mlekovita zsiada się samodzielnie na smaczne zsiadłe mleko. 
 
mleko świeże 3.2% marki własnej "TESCO" nie zsiada się tylko psuje z zapachem nieświeżego sera Brie - niewłaściwa flora bakteryjna mleka świadczy o możliwym skażeniu mleka boraksem lub innym konserwantem.


No comments:

Post a Comment

O naturze pasożytnictwa.

 Katarzyna Hoffman   W przyrodzie żaden pasożyt nie eksploatuje nadmiernie swojego żywiciela, bo powoduje to jego własną szkodę, a że w zasa...