Tłuszcze są bardzo ważnym składnikiem diety człowieka.
Jednak są dwa rodzaje tłuszczów, które są dla nas zabójcze w sensie dosłownym - czyli odkładając się w tkankach i narządach powodują ich degenerację, choroby i śmierć.
Podobnie jak żywice i owocowe poliestry - tłuszcze wielonienasycone, czyli wzajemnie nasycające swoje nienasycone wiązania, zwane schnącymi - gromadzą się i zasychają w tkance nerwowej powodując niewydolność hormonalną, upośledzenie odporności i sprawności intelektu.
Tłuszcze schnące (olej lniany, bardzo modny ostatnio olej konopny, frakcje wielonienasycone olejów jadalnych) sieciują (zasychają) samoistnie lub w sposób przyspieszony gdy wejdą w kontakt z kwasem mlekowym naturalnie występującym w tkankach. Konsumpcja oleju lnianego z białym serem z natury swojej zawierającym kwas mlekowy - jest metodą na szybkie doprowadzenie do wyniszczenia organizmu poprzez zniszczenie czynności hormonalnej mózgu (tzw. dieta Budwig).
Oleje schnące są od wieków używane do produkcji farb olejnych i pokostów - ale nie nadają się zupełnie ani do smarowania maszyn (tworzą spieki i złogi - przypalają się) ani tym bardziej do jedzenia.
Drugą obok schnięcia niekorzystną cechą niektórych tłuszczów jest ich długołańcuchowość, czyli wysoka temperatura mięknienia (twardość). Łój i twarde tłuszcze z orzechów stopniowo odkładają się w tkankach powodując ich degenerację. Wbrew fałszywym opiniom lansowanym w mediach orzechy nie są zdrowe - a zdrowie niszczą.
Dobre tłuszcze to tłuszcze nasycone będące płynne w temperaturze ciała, czyli masło, tłuszcz drobiowy (gęsi, kurzy smalec) oraz oliwa z dojrzałych oliwek - w przypadku oliwy problemem jest powszechne jej fałszowanie - kupno oliwy niesfałszowanej to nie lada wyczyn - oliwy certyfikowane przez OU wydają się być bezpieczne.
Jak sprawdzić czy olej lub oliwa nie zawierają wielonienasyconej frakcji schnącej? Posmarować talerz i pozostawić na słońcu - ultrafiolet przyspiesza reakcję schnięcia. Jeśli po kilku dniach olej zgęstniał to znaczy, że jest niejadalny. Niepokojącym symptomem jest łatwe przypalanie się oleju przy smażeniu - jest niedokładnie rafinowany i zawiera frakcję schnącą.
Usuwanie tłuszczów twardych z tkanek polega na stosowaniu tzw. postu suchego zwanego też całkowitym. Doprowadzenie do odwodnienia organizmu wymusza na nim enzymatyczne trawienie tłuszczów w celu uzyskania tzw. wody metabolicznej. Usuwając z tkanki nerwowej tłuszcz przywracamy czynność hormonalną mózgu (upośledzoną przez duszenie tkanki tłuszczem). Post niestety nie usuwa z tkanek tłuszczów schnących, poliestrów owocowych ani innych złogów.
Masło zawiera alkohole wysokorzędowe, które mają właściwości rozpuszczające niektóre owocowe poliestry - warto je zatem jeść nie ogrzewane - aby nie traciło tej cennej cechy, gdyż podczas ogrzewania alkohole te parują.
Jak sprawdzić czy oliwa z oliwek nie jest zafałszowana, co jest dziś powszechne? Musi być prawie bezwonna, nie przypalać się przy smażeniu i wystawiona na talerzu na działanie promieni UV (silne światło słoneczne) nie wykazywać chęci do przysychania.
This blog contains a collection of our opinions on medical crimes and important social issues.
hoffmkasia@gmail.com
https://buycoffee.to/kasia.hoffman
O naturze pasożytnictwa.
Katarzyna Hoffman W przyrodzie żaden pasożyt nie eksploatuje nadmiernie swojego żywiciela, bo powoduje to jego własną szkodę, a że w zasa...
-
Katarzyna Hoffman Jak prawdopodobnie część z Państwa wie - zdrowy mózg ma na poziomie komórkowym strukturę podobną do gąbki, która je...
-
Lista produktów szkodliwych , których jedzenie niszczy zdrowie: piwo - żywica chmielu rozpuszczona w alkoholu wynaleziona w starożytnym Egip...
-
Katarzyna Hoffman As some of you probably know healthy brain is like a clean sponge which is constantly supplied by flow of the cere...